Welkom Welkom

Hartelijk welkom in de kern Vaals-Gulpen, respectievelijk in de Hervormde kerk Vaals en de Toeristenkerk in Gulpen. Wij zijn onderdeel van de Protestantse gemeente Maas-Heuvelland en ontvangen u graag in onze kerkgebouwen.

Het rooster voor de vieringen geeft aan dat de ene zondag in Gulpen wordt gekerkt en de andere week in Vaals. I.v.m. rond het kerkgebouw voorkomende festiviteiten wil dat rooster wel eens aangepast worden. De normale zondagsdienst begint om 10 uur. Er is tijdens de diensten kindernevendienst en in Gulpen ook creche.

Meer informatie wat betreft de bereikbaarheid van onze kerkgebouwen vind u hier.
Naast de zondagse vieringen, zijn er ook andere activiteiten. Alle activiteiten worden gecoordineerd door de kernraad.
Onze gebouwen kunnen ook gehuurd worden.

 

 
Kerkdiensten Kerkdiensten

Wilt u weten wanneer er een dienst is in Gulpen of Vaals, kijk dan op de Agenda.

Alle diensten beginnen om 10 uur. Tijdens de dienst is er kindernevendienst voor kinderen van de basisschool. In Gulpen is er ook oppas. In Vaals is er voor de allerkleinsten een ruimte waar onder begeleiding van een ouder kan worden gespeeld.
      


​NB.   In de kerk Vaals  hebben we, voor hen die hun leesbril vergeten hebben, een drietal brilletjes beschikbaar. Vraag de koster of de ambtsdrager van dienst. Regelmatig is de dienst in Vaals een Duits/Nederlandse dienst

 
Kindernevendienst in Vaals-Gulpen

Kindernevendienst in Vaals-Gulpen

Elke zondag is er kindernevendienst voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Na een gezamenlijk begin gaan de kinderen mee naar een eigen ruimte. We nemen een kaars mee, die aan de paaskaars wordt aangestoken.

Doel van de kindernevendienst is de kinderen kennis te laten maken met de verhalen uit de bijbel en hoe je de strekking van de verhalen kunt toepassen in je eigen leven.

 

 
Crèche Vaals en Gulpen

Crèche Vaals en Gulpen

Ook de allerkleinsten kinderen zijn bij ons van harte welkom! In Gulpen is er een crèche waar u voor de dienst uw kind kunt achterlaten bij een vrijwilliger.

In Vaals is er een ruimte waar u in overleg met andere ouders de kleintjes tijdens de hele dienst of een gedeelte daarvan verblijven.

Op beide locaties is voldoende speelgoed, tafeltjes, stoeltjes en een box aanwezig.
 

 
De toeristenkerk in Gulpen

De toeristenkerk in Gulpen

Adres: Rosstraat 5, 6271 BG, Gulpen

Het architectenbureau Dingemans uit Maastricht kreeg de opdracht een kerk te bouwen, waarin voldoende ruimte kon worden gecreëerd om ’s winters een kerkzaal voor 50 mensen te hebben, die ’s zomers was uit te breiden tot 450 plaatsen. Daarnaast diende er voldoende ruimte te komen voor ontvangsten na de diensten en andere kerkelijke activiteiten. De architect maakte gebruik van het verval in de omgeving en bouwde een kerk, die gedeeltelijk in de grond was ingegraven, zodat op de benedenverdieping de extra ruimtes kwamen, terwijl boven twee zalen achter elkaar werden geprojecteerd. In de (kleine) kerkzaal werd het liturgisch centrum geprojecteerd.

De kerkzaal is via een trap met traplift bereikbaar. Voor grotere rolstoelen bestaat er de mogelijkheid via de begraafplaats aan de achterkant van het gebouw in de bovenruimte te komen. Ingang is naast Kiebeukel 35.  

 
De Nederlands-Hervormde Kerk in Vaals

De Nederlands-Hervormde Kerk in Vaals

Adres: Kerkstraat 47, 6291 AB, Vaals

De Hervormde kerk in 1671 werd opgetrokken tegen de oude, mergelstenen kerktoren van de toenmalige parochiekerk. Ze werd in opdracht van de Staten Generaal gesticht ten dienste van de talrijke hervormden die in Aken e.o. vanwege hun godsdienst werden vervolgd. Tegenwoordig houdt de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland er elke tweede zondag om 10 uur haar vieringen. Na afloop wordt er koffie gedronken in de naast de kerk gelegen Oude Pastorie. Deze dateert uit 1717, naar het ontwerp van de bekende Akense bouwmeester Laurenz Mefferdatis.